Halaman

My pet

PitaPata Cat tickers

Khamis, 22 Disember 2011

Benang...

Benang datang lagi... Heheheh
Kali ni share ngan Fasya kawan kat FB...
Kitorg share shipping cost...







Ni benang Fasya...

Ni benang2 yg kitorg beli...




Yarn ni nama nye Magic Baby..
Nak buat cardigan... Order dari kak Mas...



Yang ni benang Baby Design...
Saja tambah koleksi benang baby... Heheheh




Ni plak Magic Light... Kaler nye memang Light suka dengan kaler ni...




Ni pun benang Magic Light...




Ni plak benang Nako Lolipop, suka tgk kaler dia...
Benang nie beli kat Jenny kawan FB jugak....(⌒▽⌒)




Yang ni plak benang aku beli kat Ery... Suka ngan benang kaler biru tu.... (^_^)




- Posted using BlogPress from my iPhone

Khamis, 15 Disember 2011

Yarn..

Minggu lepas aku dapat benang lagi.... Heheheh




Ini seperti biasa dari Yarn Paradise dan Yarnonlineshop... Brand ice..




Ini benang Magic wool De luxe...
100% wool, brand Kuka, memang terasa bahang benang ni.. Hehehe
Benang ni nak buat sweater order dari kak Siti..
Kak siti request sweater yg ada cable pattern...
Nnt aku post progress cable sweater ni...




Ni plak benang marcrame cord.
Yarn ni my mom nk buat bag...




Ni plak benang flora..
Brand kartopu.. 100% arkilik.. Lembut nk buat sweater ada org order...

Ni plak parcle dari Turkey...



Aku order yarn ni dari kak Ayza dari mengait.com...




Ni benang nyer...




Nama benang ni Alize Bebe Batik Sekerim.. 100% arkilik sesuai untuk buat baju baby...
Panjang benang dalam 350 meter..
Tapi sayangnye bukan aku nyer benang huhuhu...
Benang ni kakSalwa punya... Kami share shipping cost....




Ni benang Alize Diva Slik..
100% arkilik juga lembut..
Panjang benang ni dalam 350 meter...
Ini benang aku punya....
Nak buat tunic utk diri sendiri...
Buat lace tunic mesti cantik...



- Posted using BlogPress from my iPhone

Isnin, 5 Disember 2011

Lacy cardigan & circular needle

Semantara menunggu yarn dari Turkey tiba, aku start satu projek baru...
Yarn yg aku tunggu ni untuk buat cardigan, order dari kak Siti....

Lacy cardigan ni aku buat utk diri sendiri...




Benang yang aku gunakan ialah benang brand Kartopu jenis Gonca 100% arkilik memang lembut yarn ni....




Ini plak circular needle brand ADDi aku beli online kat Da'knit saja nk try needle ni... Selalu aku guna KnitPro...
Needle ni lebih ringan dan mata nye tak brapa tajam...
Bila dah pakai ni mulalah berangan nak beli yang satu set... Yang macam ni...




Gambar ni aku ambik dari www.addineedleshop.com

Kalau ada duit terlebih nnt boleh la beli... (⌒▽⌒)



Projek baru needle pun baru... Heheh
Mula-mula guna needle ni agak kesat dan agak slow aku knit...




Dah lama2 lama sedap plak guna needle ni...
Kejap dah jadi panjang... (^_^)
Rasanye 2 buku benang cukup untuk buat cardigan ni ...
Panjang benang ni dalam 300++ meter...
cukup untuk buat cardigan utk org dewasa...



Ni pattern lace yg aku guna nama dia Little and Large Diamonds...

Aku ambik pattern ni dari buku ni...



Ok sampai sini dulu....o(^▽^)o

- Posted using BlogPress from my iPhone

Isnin, 28 November 2011

Lacy tunic..

Hari ni siap lagi satu order dari Nana sorry ekh kena tunggu lama... Heheheh




Untuk tunic ni aku guna benang Viscose premium lebih kurang 5 ketul....




Seronok buat tunic ni sebab ada pattern lace...
Aku memang suka knit pattern lace, cepat skit siap... Huhuhu




Ni bahagian belakang....




Ni plak bahagian tangan...
Tengah sedap2 knit, bekobar2 nk siap kan baju nie tiba2 benang abis.... Ahhhhh.....




Nasib baik Da'knit ada jual benang jenis yang sama.... Kalau tak terpaksa la aku beli satu lot benang ni....
Satu lot ada 8 ketul, nak pakai nye seketul... Sungguh membazir.... Huhuhu
Thanks Da'knit sebab jual benang ni... Heheheh
Sempat jugak aku selit benang Magic yarn... Bekenan ngan kaler ni.... Nk buat bag kot.... Hehh




Ni hasil lacy tunic setelah siap di knit... Heheheh
Puas hati dah siap...
Harap2 Nana muat...
Dia nak ketat2...
Nanti aku masukkan gambar dia pakai baju ni.... o(^▽^)o

- Posted using BlogPress from my iPhone

Khamis, 17 November 2011

Beanie

Siap lagi satu beanie..
Beanie ni di tempah oleh 2pm fan sama ngan mafla hari tu...
Nak bagi kat Junho waktu konsert 2pm minggu hadapan....




Beanie ni guna seketul benang Sirdar Snuggly DK mmg lembut..




Aku buat separuh dan mintak tolong kak Salwa sambung...





Ni lah hasil nye... kemudian aku jahit nama kat atas beanie tu...




Ini model aku tgh pakai beanie ni (tq Hasif jadi model) heheheh...

- Posted using BlogPress from my iPhone

Rabu, 16 November 2011

Buku Knitting

Minggu ni aku beli 3 buah buku...
Ketiga2 ni aku beli kat Kinokuniya KLCC...

Ni buku yg pertama aku beli...




Tak percaya tgk harga nye murah... 19.90 terus ambik tak fikir panjang dah... o(^▽^)o

Banyak projek2 menarik dalam buku nie....

Projek yg paling tak sabar nk cuba..... Yg ni....




Cantik kan laptop casing....
Aku selalu buat laptop cozy nk tukar plak design dia cam nie...

Pas tu aku beli buku ni plak...




Mmg dah lama cari pattern edging ni jumpa plak malam tu xcited tak tekata 。・°°・(>_<)・°°・。 Hahaha

Ni antara pattern yg aku bekenan sangat...







Nanti boleh buat kat cardigan...

Ni lagi satu buku...




Cable & aran
Banyak pattern cable dalam ni...




Ni contoh nye...

Tapi pelik gak 2 buku ni harga nye berbeza...








Ingat ke diorg salah letak harga ...
Time bayar rupanye betul, mmg itu lah harga nye...



- Posted using BlogPress from my iPhone

Selasa, 15 November 2011

Booties

Projek seterus nye baby booties...
Baby booties ni aku kait guna Lorena yarn... Yarn nie aku swap ngan Ery...




Yarn ni agak kasar skit... Bila aku crochet baby booties ni dia agak terletak cantik...




Ni hasil nye... Aku guna yarn colour merah...
Pattern ni aku ambik dari buku jepun...




Ni gambar dari buku tu...
Booties ni utk saiz dewasa tapi aku kurangkan stitch utk kecik kan saiz....








Jadi ini lah hasil akhir nye...
Bila sarung kat kaki baby Damia sedang elok je kasut ni...
Dan aku puas dgn hasil nye... (⌒▽⌒)

Lepas ni aku akan buat booties dengan yarn ni lagi...(^_^)



- Posted using BlogPress from my iPhone

Sabtu, 12 November 2011

Leaf bag...

Munggu lepas aku siap kan satu bag knitting... Rasa nye ni pertama kali aku buat bag knitting... Selalunye aku crochet je....




Aku guna benang baby magic yg aku swap ngan Ery...
Tak sabar nk tengok hasil nye...


Ni dalam proses....



Ni proses meng"block" bag ni...
Biar nampak skit pattern dia..
Aku rendam ngan air panas pas tu aku pin kan dgn peniti...

Dah kering aku cantum kan bag ni dan ni lah hasil nye...




- Posted using BlogPress from my iPhone